Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.08.2013 11:40 - ЛЕЧЕНИЕ на синузит с природни средства
Автор: mtomova Категория: Други   
Прочетен: 29034 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 27.08.2013 13:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Див кестен – Обелва се кафявата обвивка, вътрешността се стърже на ситно ренде, след което се прибавя прясно мляко, за да се получи консистенция като на тесто.Правят се топчета, които се поставят в марля. Така направените топчета се поставят в носа за 1-2 минути по два три пъти на ден. Обикновено още след първия ден започва да изтича гной.

Ботурче – В двете ноздри да се капват по 2-3 капки сок от настъргана грудка на билката ботурче. Процедурата се повтаря два три дни по веднъж на ден. Рецептата е взета от баба Ванга.

Краве масло
– Чрез редуване всяка вечер в една от ноздрите се слага прясно краве масло, колкото царевично зърно. Отново една безценна рецепта, дадена ни от баба Ванга.

Лайка
– Препълнена супена лъжица изсушена лайка в 500 мл се изсипва във вряща вода и се оставя да ври на слаб огън. Стои се над парата и се вдишва около 10 минути. Тази инхалация се прави 3-5 пъти на ден. Би било добре да се комбинира и с чеснови капки.

Чеснови капки
– Счукан чесън се сипва в шишенце и се залива със същото количество вода. Шишето се затваря, разклаща се енергично, а след това се оставя да се утаи. С капкомер се капват по 3-4 капки от сока във всяка ноздра 3-4 пъти дневно.

Лук
– Нарязват се на едро 3 глави с лук с обелките. Слагат се да се варят. Вдишва се през носа парата над врящата смес. Прясно нарязаният лук може да се направи и на капки като се изцеди през двойна марля. Сутрин и вечер с капкомер се капват по 2 капки във всяка ноздра. Когато сокът премине в устата се изплюва. Лечението трае 2 седмици.

Морска сол
– Загрява се до умерена температура морска сол и се поставя на мястото на синусите. Процедурата не бива да трае повече от 7 мин. и не повече от веднъж на ден.

Яйца
– Сваряват се две яйца и още топли се поставят на местата, където се намират синусите. Всякакви затоплящи процедури също помагат /например стоене под струйката на топлия душ и т.н./

Мед и лимон
– Разбъркват се добре 1/4 ч. л. и 1/4 ч. л. лимонов сок. Вечер преди лягане във всяка ноздра се слагат по 2 капки от сместа.

Ракия
– 1 с.л. брашно се смесва с ракия, така че да се получи консистенция на тесто за питка. Мажат се синусите (челото, и бузите) със зехтин, за да не се изгори кожата, налага се марля и върху нея се разстила направеното тесто. Стои се един час седем поредни вечери. След като се махне сместа, лицето хубаво се измива.

Ако имате тежка форма на синузит, трябва да се обърнете към вашия лекар.

Слава Петрова

Източник:
http://lechitel.net/%d0%bb%d0%b5%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d1%81%d0%b8%d0%bd%d1%83%d0%b7%d0%b8%d1%82-%d1%81-%d0%bf%d1%80%d0%b8%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0/

Ябълков оцет при запушване на носа

Запушване на носа

Постоянното отделяне на мукус от синусите е едновременно болезнено и некомфортно. Добре е или да не се консумират, или да се консумират в малки количества храните, които водят по образуването на мукус- в повечето случаи това са млечни продукти. Страдащите от запушване на носа изпитват облекчение при добавя
не наябълков оцет към хранителния си режим.

Източник:
http://revita.bg/15294/zdrave-i-krasota/%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B7%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D1%8F%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%86%D0%B5%D1%82-%D0%B2%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82/


1. Да се смуче смола от черешово дърво.
!ВНИМАНИЕ! - да не се прилага при високо кръвно налягане и кървене от носа!

2. ...

3. Настъргва се лук и сокът му се прецежда през двойна марля. Сутрин и вечер с капкомер се капват по 2 капкио със всяка ноздра. Когато сокът премине в устата се изплюва. Лечението трае 2 седмици и напълно изчиства гнойта.
 

Още по тематаПункциите при синузит се заменят с билкиХрема - Как да се справим с хремата?Източник:
http://www.pharmacy-bg.com/bilki/sinuzit-metodi-za-premahvane-na-sinuzita/


5.Смесват се и се разбъркват внимателно по 50г цвят от лайка, стръкове от бял равнец илиста от живовлек. 2 чаени лъжички от сместа се заливат с 300г. кипяща вода. Врат 5 минути на тих огън. Болният вдишва парите.
 

    5 начина да облекчим синузита

Синузит (синуит, риносинузит) е възпаление на околоносните кухини, синуси. Синусите имат функцията да навлажняват и затоплят вдишания въздух, усилват резонанса на гласа, защитават лицето при травма и балансират и олекотяват тежестта на черепа. Симптомите на синузит могат да бъдат различни: болка и налягане в областта на лицето, гъст назален секрет, усещане за запушен нос, главоболие, заглъхване на ушите, загуба на обонянието, подпухналост на лицето, тъмни кръгове около и под очите, лош дъх, зъбобол, суха кашлица, повишена температура, обриви, неспокоен сън, умора и депресия.

Инфекцията на синусите се развива при навлизането и размножаването в синуса на патологични микроорганизми като вируси, бактерии или гъбички. Това причинява запушване на синус остиума, входа на синуса. Запушването се облекчава, когато започне отделянето на събралата се в него слуз и гной. 

Синузитите могат да се класифицират по няколко критерия: по продължителност на инфекцията - остър, подостър или хроничен; и типа на възпалението – вследствие на инфекция или не.
 

Острите синузити причинени от инфекции продължават не по-дълго от 30 дни. Подострите – от един до три месеца. Хроничните – над 3 месеца. 
Неинфекциозните синузити се дължат на алергична реакция към цветен прашец, сънна хрема и домашен прах, които предизвикват дразнение на носните проходи. 

При ранно диагностициране на синузит, лечението може да премине само с медикаменти и антибиотици. В противен случай може да се получи хроничен синузит, чието лечение изисква по-дълъг период от време, а понякога се прибягва и до хирургическа намеса.
За да предотвратите синузита или за да облекчите симптомите му, помагат следните съвети, изпълними в домашни условия: 

1. Парна баня
Едно от средствата за облекчаване на синусите е вдишване на пара. Напълнете съд с вряла вода и покрийте главата си и съда с кърпа. Вдишвайте дълбоко излизащата пара, като не се навеждате прекалено близко до съда, за да избегнете изгаряне. Препоръчително е парната баня да е не по-кратка от 10 минути.
Ежедневните инхалации са полезни при хроничен синузит.
За още по-добър ефект във водата могат да се добавят няколко капки етерично масло. Етеричните масла, подходящи за синузит, са от бор, евкалипт, мента, лавандула и розмарин. Могат да се използват, както по отделно, така и в комбинация.

2. Масаж

Нежният масаж на лицето в областта около синусите, по бузите и челото може значително да облекчи усещането за натиск в следствие на синузит.
Поставете пръсти при основата на носа до веждите. Започнете бавно да плъзгате върховете им отстрани по ръба на костта, ограничаваща очната ябълка. Продължете движението по ръба до външната страна на очите. Можете да масажирате и горния ръб при веждите. 

3. Физиологичен разтвор
Физиологичният разтвор служи за прочистване на носната кухина от натрупалия се секрет.
Лесно може да бъде закупен от всяка аптека, но ако нямате под ръка може и сами да си направите.
Разтворете малко морска сол в топла вода. Полученият разтвор използвайте като капки за нос, като издухвате носа периодично след всяко капване. 
Процедурата е напълно безболезнена и безвредна. Препоръчително е да се повтаря по няколко пъти дневно.

4. Прием на течности
Сред естествените средства за облекчаване на синусите е приемът на големи количества течности, особено ако синузитът е придружен с висока температура. Пиенето на вода и други течности ще помогне на слузта, насъбрала се в синусите, да се премахне по-лесно. По този начин ще се облекчи главоболието и усещането за тежест в областта на очите. 
Чаят от лайка също е полезен за облекчаване на синусите.

5. Консумация на полезни храни
При синузит се препоръчва приемът на храни, богати на антиоксиданти, като горски плодове, броколи, спанак, домати. 
Чесънът е естествен антибиотик и консумацията му се препоръчва при повтарящи се инфекции на синусите и силно главоболие в следствие на синузит.
Включването на витамин С в хранителния режим под формата на плодове и зеленчуци или като добавка се препоръчва при остра инфекция на синусите.

Най-големите плюсове на домашната терапия са, че няма опасност от пристрастяване към медикаменти и различни нежелани странични реакции.
При силни болки, висока температура и други оплаквания се изисква консултация с лекар.

 Източник: http://www.puls.bg/health/relax/news_6073.html 
Рецепти и препоръки на читатели
image Ивелина     2011-01-23 20:03:32   Промивки със солен разтвор, това ми помогна. Как се прави ето тук има видео: http://www.vidrax-fishing.com/catalog/product_info.php?products_id=2875
 
image ionizator     2012-05-01 14:07:28   Йонизаторите-http://ionizator.exsitee.com/, облекчават ли синузита?
image Цветанка Влахова     2010-12-27 05:48:05   Здравейте!
Нека кажа и аз един народен лек за синозит.Може и за мигрена да е / не съм специалист,за да ги различавам двете болести, но знам че болката е ужасна :( / 
Казвам рецептата защото съм я изпробвала само веднъж и от тогава не ме е боляло! 

Съставки:
1 пакет бял тамян / стривате го на прах за полесно разтваряне /
1 супена лъжица ракия
1 белтък на яйце
1 супена лъжица домашен сапун/ пък настърган/
Смесвате всичко и разбърквате добре, нанасяте дебел слой на едно пърцалче и слагате на лицето/ аз сложих на челото и към слепоочието, не знам какво се получава от смесването на съставкине , но явно действащото вещество е проникнало бързо до костта, защото болката изчезна до половин час, а после съм заспала/ Ако ви се случи да се нацапа и косата, както на мен и не може да се измие лесно с вода- аз взех най-силния спирт от аптеката.
 Източник: http://www.puls.bg/health/relax/news_6073.html
С
 какво се лекува синузита?

  Лазерният лъч облекчава болките при синузит.   Съвременната медицина вече предлага различни методи за лечение 

Нека видим с какво са по-особени те 
Разпространено е мнението, че хроничният синузит не подлежи на пълно излекуване и по-рано това действително е било така. 
Сега обаче медиците уверено казват - синузитът е излечим. Важното е да се открие причината. 
Причините могат да бъдат най-различни и се установяват освен чрез традиционния рентген с помощта на новите методи на изследване - ендоскопия и компютърна томография.  Когато изследването е готово и причината е установена, може смело да се заемете с лечение. 

АНТИБИОТИЦИ
. Това е първото, което лекарят назначава при остър или хроничен синузит. И в двата случая е важно антибиотиците да се подберат правилно. За това помага анализът за определяне на флората и чувствителността към различни лекарства. Паралелно с антибиотиците лекарят препоръчва и съдосвиващи, антихистаминови и разреждащи слузта и гнойта препарати - секретолитици. Сега основно се назначават антибиотици от ново поколение. Те се пият пет дни. 

МЕСТНИ (ЛОКАЛНИ) АНТИБИОТИЦИ. В момента те са особено популярни, но не могат да заместят антибиотиците в таблетки. Първо, защото са доста сложни при приемането им - трябва по особен начин да се впръсква лекарството, за да може да попадне в кухините. Второ, при оток на лигавицата антибиотиците невинаги могат да попаднат на точното място. И трето, доказано е, че при прием на антибиотици вътрешно концентрацията на лекарството в носните кухини ще бъде малко по-висока, отколкото при вкарване през носа. Но в комплекс с други препарати локалните антибиотици помагат бързо да се стабилизира състоянието и човек да се почувства значително по-добре. 

СЪДОСВИВАЩИ ПРЕПАРАТИ. Всички сме се наслушали, че тези препарати не лекуват възпалението, а само снемат отока. Но не трябва да бъде недооценявана тяхната роля при лечението и профилактиката на синузита. Лекарите твърдят, че в този случай няма да се запуши носът. Използването на съдосвиващи средства не само ви позволява свободно да дишате, но и предпазва от развитие на синузит. Ако запушеният нос не се оправи за три дни, трябва да се обърнете към лекар. 

ПУНКЦИЯ. Традиционен и активно използван метод. Прилага се при усложнение на синузита, когато оттичането от носните кухини е нарушено и антибиотиците не помагат. Носните кухини трябва спешно да се прочистят. С тази цел се прави пробиване. Носната кухина се изчиства и промива със специални лекарствени разтвори. Най-често една пункция може да доведе до оздравяване, но в отделни случаи се налагат още няколко. Този метод има и поддръжници, и противници. Учените от цял свят постоянно търсят по-съвършени методи за лечение на синузита, които да позволят да се прочистят носните кухини без неприятни последствия. 

СИНУС-КАТЕТЪР. Добра алтернатива на пробиването. Прилага се в случай на неефикасност на бактериалната терапия, при лечение на бременни и непоносимост към антибиотици и други препарати. Лечението представлява контролирано налягане на цялата носна кухина. Този метод не е много разпространен. Освен безспорните плюсове и той си има своите минуси. Например не е изключена вероятността от попадане на микроби от болните носни кухини в здравите. Този метод не може да помогне в много сложни ситуации. 

МЕТОД ЗА ПРЕМЕСТВАНЕ НА ТЕЧНОСТТА. Практикува се в някои клиники. Принципът на действие е следният. В едната ноздра на човека се влива лекарство, той произнася “ку-ку”, а в това време от другата половина на носа с помощта на специално устройство лекарството се изтегля (изпомпва) заедно със секрета в носната кухина. Този метод има много противопоказания и може да предизвика редица усложнения. Затова много лекари не го считат за целесъобразен особено при лечение на синузит при възрастни. Това може да помогне само при децата, и то при условие че нямат аденоиди. А те се срещат почти при 80 на сто от децата във възрастта 7-10 години. 

ЕНДОСКОПСКА ОПЕРАЦИЯ. Това е един от най-ефикасните методи за решение на тези проблеми. Именно с негова помощ в момента е прието да се лекува хроничният синузит в целия свят. Тази операция не е голяма, като време заема от половин до два часа в зависимост от сложността. След нея не остават дори белези, тъй като се прави през носните отвори. С помощта на този метод могат да се решат множество проблеми и основното - да се избавите от синузита завинаги. 
Най-често такава операция се назначава при хроничен синузит, при остър синузит и при анатомични изменения в носните кухини. За по-добър резултат е желателно операцията да се направи, след като с помощта на антибиотици и прочистване възпалението вече е премахнато. И дори формата на синузита да е била много остра, само след 3-4 седмици болният оздравява. След това никакви простуди не могат да го накарат да се върне. 

ЛАЗЕР. При лечението на синузита се използват два типа лазер - терапевтичен и хирургичен. Първият метод е сроден с физиотерапията. И както всяка друга физиотерапевтична процедура, се прилага в комплексно лечение. Този метод оказва противовъзпалително и бактериално въздействие. Вторият - хирургичният лазер - също успешно се практикува при лечението не само на синузита, но и на другите заболявания в тази област. 

КОРТИКОСТЕРОИДИ. Това са хормонални препарати за локално действие, които намаляват отока и премахват възпалението. При редица изследвания в чужбина учените са стигнали до извода, че именно кортикостероидите в съчетание със секретолитиците са най-ефикасни при лечението на синузита. Особено в случаите, когато той има алергичен характер. 

МЕСТНИ ИМУНОМОДУЛАТОРИ. През последните години тези средства трайно навлязоха в нашия живот. Но имуномодулаторите са ефикасни също и при комплексно лечение. 

ЗАГРЯВАНЕ. Това е един от добрите методи на лечение на хрема и синузит в домашни условия. Но малко са тези, които знаят, че при синузит такъв метод е противопоказен. Той може да доведе до засилване на отоците на лигавицата и да затвори каналите на носните кухини. Със загряване може да се занимавате само тогава, когато нямате повишена температура. И само при лечение на обикновена хрема от простуден характер Източник:
http://www.blitz.bg/article/2762

Други подобни постинги в блог.бг

Домашно лечение на синузит
http://algeorg77.blog.bg/drugi/2011/03/08/domashno-lechenie-na-sinuzit.701342

Синузит - ябълков оцет
http://lidiazarkova.blog.bg/drugi/2011/02/23/sinuzit-iabylkov-ocet.692249
Сенна хрема-как да се избавим
http://lidiazarkova.blog.bg/drugi/2011/04/12/senna-hrema-kak-da-se-izbavim.727693


    Какво представлява синузитът?
http://problem.framar.bg/%D1%81%D0%B8%D0%BD%D1%83%D0%B7%D0%B8%D1%82

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mtomova
Категория: Други
Прочетен: 553174
Постинги: 436
Коментари: 78
Гласове: 243
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031