Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2009 16:07 - На Евровизийния фронт - нищо ново
Автор: brumbrumm Категория: Музика   
Прочетен: 1207 Коментари: 0 Гласове:
0



Или наистина няма точна формула за създаването на стойностна песен, която да представи България на Евровизия, или откриването на тази формула е дотолкота трудно, че и дузина физици, начело с Айнщайн, не биха могли да се справят с намирането й.

Ако обърнем поглед назад към победителите в конкурса ,,Евровизия`` презMy number one`` е на английски език, ритъмът, звученето и настроението й са типично гръцки. Случи ми се да бъда в Гърция точно по времето, когато въпросната песен спечели гръцката Евровизия и чистосърдечно признавам, че малко завидях на гърците. Нямаше кола, дискотека или къща, откъдето да не звучеше My number one. Във всеки магазин за сувенири имаше тениски с лика на Елена. Песента спечели Евровизия, защото преди това спечели сърцата на хората в родната си страна. Песента на украинката Руслана Wild Dances имаше същата съдба. Дори странните Lordi се представиха /и спечелиха/ на Евровизия с песен, типична за родната им държава. Като че ли формулата за успех не е да се цели създаването на световен хит, а създаването на преди всичко добра песен на родно ниво. последните пет години например, ще видим, че повечето от песните-победителки са наистина представителни за страната, от която идват. Независимо например, че песента на Елена Папаризоу ,,

У нас за съжаление това почти не се е случвало.

Единствените песни песни от родната Евровизия, които се наложиха истински у нас са ,,Вода``, ,,Let me cry`` и ,,Take me away``. ,,Вода`` е песен с народни елементи, пречупени по съвременен и интересен начин. Може би заради това песента пожъна успехи не само у нас, но и на Евровизия 2008. С оглед на песните от тазгодишното издание на конкурса, смея да твърдя, че максимум две-три песни ще продължат съществуването си в медийното пространство и след конкурса.

След като изгледах всички видеоклипове на тазгодишните претенденти за Евровизия, с горчивина осъзнах, че две трети от тях вече съм гледала и слушала. От други изпълнители. Точно 15 секунди от началото на песента на JuraTone и Лейди Би `Chance to love you` са необходими, за да направим директна връзка с песента Mercy в изпълнение на . Явно китаристът на Deep Zone дотолкова се е опиянил от летния хит на Duffy, че е решил да използва и мелодията, и клипа на младата изпълнителка за основа на своето парче.

Другото разочарование идва от песента на Нора, позната ни от Music Idol. Безличната песен на иначе талантивата девойка идва облечена във видеоклип , който напомня грозно много на видеото към песента Fighter на Кристина Агилера.

Една от малкото запомнящи се песни в списъка с участниците на Евровизия 2009 е One Lifetime Is Not Enough на познатата ни от множество други консурси и предавания Поли Генова. Честно казано, смятах, че това е песента, която заслужава да спечели конкурса. Но след като си тананиках два дни мелодията случайно попаднах на песента на Филип Киркоров ,,Жескота любов`` и тъжно поклатих глава, задавайки си въпроса : ,,До кога ще крадем?``.

Останалите песни не впечатляват нито с текст, нито с музика. Дори Дани Милев, който е автор на доста добри песни като Let my cry на Марияна Попова и Аз знам на Аксиния, сякаш малко се поизложи с песента си ,,Няма време``, която колкото и пъти да слушам, не мога да запомня просто защото мелодията на моменти ми се губи.

Питам се дали ще дойде времето, когато някой ще се появи от някъде с някаква песен, която да носи български дух и едновременно с това да звучи съвременно и запомнящо се. Питам се също и дали тогава българинът най-сетне ще се обедини около нещо хубаво и ще го подкрепи от все сърце. Ако това се случи, независимо дали песента ни ще победи на Евровизия или не, България ще е спечелила нещо много по-важно – чувството, че поне веднъж очакванията и надеждите на всички ни са ни обединили в едно, че за момент сме пренебрегнали различията и отчуждеността си в името на песента. И тогава незивисимо от гласуването , независимо от класацията, независимо от популярността, която песента ни евентуално ще придобие в Европа, ние ще знаем, че сме победители. Поне докато вярваме, че сме такива.



Тагове:   ново,   фронт,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: brumbrumm
Категория: Лични дневници
Прочетен: 747184
Постинги: 299
Коментари: 1202
Гласове: 10538
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930