Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2009 00:30 - ,,Под игото`` победи в ,,Голямото четене``. Същата вечер ,,Голямото четене`` спечели конкурса ,,Голямото осиране``
Автор: brumbrumm Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5426 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 23.03.2009 00:33


image

    Преди по-малко от час приключи финалното гласуване за любим роман на българите. Или поне така трябваше да бъде. Три часа и половина стоях и очаквах рунтавият водещ на инициативана да произнесе гордо, че романът победител е ,,Майстора и Маргарита``. Останах си с чакането.
    Оказа се, че книгата, срещу която всички ученици негодуват, че авторът, който дразни особено голям процент от българите с клишираната си ,,патриотичност`` и съвършенство, е онази, която българите най-си обичат. Никой обаче не може да ме убеди, че това не е поредната тъпа проява на ненужен национализъм в роден ефир. Харесвам ,,Под Игото``, уважавам Вазов, евала че е изислил думи като ,,кибрит`` и ,,влак``, ама дотам. Стига толкова. Колкото е плют, толкова и харесван тоя роман, ще кажат някои. Добре, той се намести в челната 12ка, ама да я оглави? Айде стига бе...Да оставим настрана факта, че сме българи. Ако заемем мястото на безпристрастни читатели, без националност, без история - какво бихме избрали? Разбира се, не заставам против родното, напротив, радвам се, че толкова много наши романи стигнаха 5-цата, но в същото време... я се огледайте бе,хора!  Абсурдно е на първите 4 места да са САМО български романи. Не познавам повече от петима души, които са чели ,,Време разделно``. Филмът НЕ СЕ брои. Тия прояви на българщина що не ги правите по време на избори, като се натискате по къщите и си четете Вазов.
    БНТ сякаш все по-тясно се специализират в умението да излъчват максимално най-необичаните победители в конкурсите си. Тази година българският народ си ,,избра`` песента на скопеното добиче от Америка, чието име вече дори не помня. Скоро , пак по канал 1, ще избираме и млад политически айдъл. Дерзай, народе!
    Нека кажа няколко думи за истинския победител - ,,Майстора и Маргарита`` на Михаил Булгаков. Едва ли ще има човек, който да е чел тази книга и да не е останал изумен от тематичното разнообразие, да не се е усмихнал на лукавостта на Дявола, да не се е трогнал от милата любовна история на Маргарита и Майстора, да не се е прехвърлил мислено в измерението на Пилат Понтийски.  Който не е чел книгата, искрените ми съжаления. Това е пропуск, който е съществено огромен. Но поправим.
    Не искам да оставя в сянка и  ,,На изток от Рая`` и ,,Малкия принц`` , които също според мен останаха недооценени.
    Е, лека вечер на тия, които като мен все още не могат да охладят литературните си страсти...или просто все още не са заспали

image







Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. utopia - драга
23.03.2009 00:47
Моята любима книга е завинаги ще остане Майторът и Маргарита. Когато я прочетох определено останах зашеметен...книгата е ВЕЛИКА!
Н О
какво странно виждаш, че победи "Под Игото" и, че това е най-четената книга в България?
Моите уважения, но как се осмеляваш да обиждаш Вазов?! Какво право имаш да го критикуваш по такъв пошъл начин? Какво ще рече клиширан патриотизъм? замисляш ли се кога е писал, да не би през 90-те на 20-ти век? Вазов, може би не е патриарх на българската литература (защото това май е Ботев), но е достоен за уважение, и това, че не се нрави на тъпоумни
11-токласници, 'ръгнали' със стадото към Запада да търсят щастието в парите не е критерий.
Да, в такъв случай може да изглежда като клиширан патриотизъм...
лека вечер, и извиянвай ако съм бил остър, всъщност си ми много симпатична!
чета те редовно! (;
цитирай
2. brumbrumm - Клиширано е. Защото още в 6 клас д...
23.03.2009 00:53
Клиширано е. Защото още в 6 клас децата се приучват, че книгите на Вазов са най-хубави, че щом сме българи и се гордеем с това, щем не щем трябва да го харесваме. А това не е така. Харесвам ,,Немили недраги`` и отчасти ,,Под игото``, но не смятам, че мястото му е на върха на тази класация. Хората са гласували не за роман, а за идея. Не отричам качествата на Вазов и на произведението му, но не може да става и дума за сравнение между него и Булгаков.
Свикнали сме да приемаме Вазов като връх в литературата, но защо? Защото така пише в учебника? Клиширан патриотизъм е да сложиш на първо място книга, само защото се води емблематична за една тежка за българина историческа епоха. Никъде не съм обявила, че не уважавам Вазов, но нямам и намерение да му се прекланям .
Като ревностен защитник на гения на му, как смяташ, неговият роман ли трябваше да спечели?
цитирай
3. gothic - Ами запознай се със шестия, който е ...
23.03.2009 00:55
Ами запознай се със шестия, който е прочел "Време разделно". И също така "Източен вятър, западен вятър", "Повелителят на мухите", "1984"....А, и "Майстора и Маргарита", че и "Театрален роман"(голямата книга на Булгаков). И който няма нищо против "Под игото" да е победител. Безпристрастно може да се чете единствено телефонния указател. Пък и това, кой роман е любим на българите може ли това да ти попречи да четеш това, което искаш? Щото и Слави и Азис са любими на голяма част от българите, пък това никак не ме е трогнало и накарало да чуя поне една цяла тяхна песен. Зарежи масовото мнение и прави каквото си знаеш. Лека седмица ти желая...:)))
цитирай
4. brumbrumm - gothic,
23.03.2009 01:03
Безпристрастно се оценя, а не се чете. Също съм чела книгите, за които говориш. Само за ,,Театрален роман`` може да се спори дали е по-голяма от ,,Майстора и Маргарита``, ама въпрос на вкус.
Това кой роман печели няма да ме спре да чета, напротив. Точно това обяснявах малко по-рано. Подразни ме не факта, че романът на Булкагов не печели, а това, че е на 6 място. Като се замисли човек, очевидно е, че българска книга ще спечели. Все пак ,,Под игото`` е масов роман. Ако ,,Майстора и Маргарита`` беше на 30, 40 място, можехме да кажем - ,,е, това не е роман за всеки``. Глупавото е, че той стана ,,жертва`` на побългаряването на идеята за ,,Голямото четене``. Значи все пак е любим...
Колкото до Слави и Азис, хаха, съвсем готин полъх вкара в смачканото ми настроение. Това, че едни мислят иначе, съвсем не прави идеите им правилни.
Мога само да се радвам, че към темата се проявява такъв интерес посред нощ :)
Мерси, усмихната седмица и на теб!
цитирай
5. gothic - brumbrumm,
23.03.2009 01:24
Изкуството не е спорт. Тук всички класации са малко или много субективни и манипулирани по един или друг начин. А мислещите затова са мислещи, за да не се водят по тях. Аз пак ще ти приведа един пример от моята стихия, музиката. В края на осемдесетте, времето на многохилядните концерти на разни поп и рок величия на най-големите стадиони по света, в едно интервю запитват Пит Йейтс, китарист на Fields of the Nephilim (тотални мои любимци), дали се притеснява, че не ги канят на такива концерти. Отговорът му дословно: "И не намирам за нужно. По-добре на концерта ни да има 500 човека, които знаят за какво става дума, отколкото сто хиляди, случайно попаднали." Точно го е казал човека, нали?
цитирай
6. utopia - бъркаш....
23.03.2009 01:26
бъркаш, защото не схващаш същността на "Голямото четене"
Да, сравнения между Булгаков и Вазов не може да има, но става въпрос за "любимия роман" на българите, за някои това е и равносилно на най-четения, за други на наистина любим.
Като цяло глас даваха интелигетни хора, които са прочели нещо повече от вестник "Чук-чук", но и мои връстници, много от тях, тоест 18-19 годишни, а аз познавам само трима, които са чели "Майсторът и Маргарита" - дядо ми, баща ми, и един приятел, а "Под игото" - хм..поне целият ми клас.
И, да, Вазов, не само, че не е велик, но не е най-велик и в българската литература, но наистина, никой няма право да се отнася с неуважение към него и творчеството му (:
цитирай
7. brumbrumm - Явно
23.03.2009 01:41
наистина най-четен и най-харесван малко са размили границите си в случая. И отноово казвам, че никой не се отнася неуважително към Вазов. Факт е, че от всички в тази класация той беше най-четения и масов. Явно това е печелившо в случая.
Иначе, gothic , наистина точна мисъл... ;)
лека вечер и на двама ви!
цитирай
8. анонимен - "Идиот"
23.03.2009 09:35
на Достоевски, тва е любимата ми книга.
цитирай
9. brumbrumm - :) :)
23.03.2009 10:26
напълно разбирам защо
цитирай
10. sowhat - ето и аз съм чела време разделно
23.03.2009 10:39
и стубленските липи съм чела. и какво ли още не . но не се включих в голямото четене. защото за да чета не ми трябва някаква си там инициатива. смятам знаеш :)
цитирай
11. detlene - ...
23.03.2009 21:31
Аз не познавам нито един човек с любима книга "Под игото". :(
цитирай
12. анонимен - Мони
25.03.2009 03:27
Дес,
Напълно разбрам разочарованието ти. И мен ме връхлетя такова, но в крайна сметка гласуването е масово, макар и наистина голяма част от гласуващите да са интилигентни хора (което пък си е рядкост изобщо те да гласуват) . Все тая, и трите "най-любими" книги на българина имат и филмова версия...

Аз, обаче си мисля, че инициативата е хубава.Частта с пътуващата библиотека (мисля, че и тя беше част от "Голямото четене") беше много идейна. Създава се някаква интимност, история около всяка книга, допир... И да, читателите-любители няма да бъдат подтикнати да четат(щото отдавна са се прецакали да го направят) - ама ще влязат в дискусии, спорове и така става интересно . А пък тези, които не четат, ще чуят оттук оттам нещичко и ще поникне и у тях интерес .

В крайна сметка, при всички случаи е по-добре да пратиш СМС за това, отколкото за кючек-мелодийка или гола кака на телефона си(:
цитирай
13. brumbrumm - Така е, Мони.
25.03.2009 09:18
Инициативата си беше прекрасна. И това с пътуващата библиотека, и с филмите. Само финалното предаване се прецака /не само що се отнася до класацията/. Аз не съжалявам, че пуснах смс-и при всички случаи.
Пък ето, дори и тука се заформят спорове и дискусии, което ме радва :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: brumbrumm
Категория: Лични дневници
Прочетен: 746879
Постинги: 299
Коментари: 1202
Гласове: 10538
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930