Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2008 19:42 - Трети медиен панаир ,,Журналисти по теория, Журналисти на практика``
Автор: brumbrumm Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1795 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 03.12.2008 20:53


Зала тринайсет на Факултета по Журналистика и Масова Комуникация, по-позната на подвизаващите се там като леговището на дон Алфандари, цяла седмица е с ново предназначение - дом на третия поред медиен панаир ,,Журналисти по теория, журналисти на практика``. Всеки ден от 11ч, без четвъртък очевидно,  във въпросната зала се огранизират и заформят различни дискусии. Разбира се лафът не върви хаотично, а е разпределен по дни и теми, съответно :

понеделник, 1 декември
11ч-Икономи(к)и по време на криза

вторник, 2 декември
11ч-Риалити шоу срещу реалния живот
13.30 -Културен афиш в медиите

сряда, 3 декември
11ч-За изборите в предИЗБОРНАТА година

петък, 5 декември
11ч- Ние и те- гражданското общество и медиите




За понеделник няма да коментирам. Не бях там, ни съм икономии мирисала, камо ли пък икономики. Направо си икономисах времето вчера сутрин и го прекарах в спане. Затова пък днес бодра, с чаша кафе шоколад от ВЕЧЕ функциониращата нормално кафе машина на първия етаж на ФЖМК, се запътих с бойна стъпка към зала 13 като се надявах да успея да си намеря място за сядане. Промуших глава през отворената врата, молейки се тълпата да не ме бутне и да не ми разлее кафето върху новата блуза, но за моя и на колегите ми голяма изненада  залата беше почти празна. Някъде в десния й край се размотаваше белобрад  дядо, разплитащ кабели. След като ги оплете още повече , той цъкна копчето на малката си камера, след това цък и на копчето на големия записващ касетофон /да речем ?/ и зачака.
Туп-туп-туп и като малък динозавър Мартина Вачкова пристъпи весела и засмяна. С колегите веднага започнахме бурно изчисляване колко ли време е прекарала в гримьорско студио, преди да дойде, защото определено това да качиш кило и половина боя по себе си отнема доста.
На импровизираната правоъгълно-кръгла маса с нея се наредиха Георги Лозанов, Георги Тошев, Елена Йончева и  някаква непозната жена  , която представи себе си като участничка в един от последните броеве на ,,Животът на другите`` по БНТ.
Гого Лозанов откри дискусията за риалити предаванията като се опита да постави някакви евентуални акценти. Разбира се, хаосът зарацува и в зала 13.
Започна се с един от най-очакваните и банални въпроси - Доколко реални са риалити шоутата?

Е, как доколко - доникъде, разбира се.
Изясни се, ако естествено  е имало хора, за които това не е било ясно, че формати като Биг Брадър са предавания на стереотипа. На предварително режисираните ситуации и на предварително издирваните образи. В цяла Европа, където Големият Брат забавлява малко и голямо от доста време, образите на сляпата жена, на ревнивата лезбийка, на истеричния педал, на агресивния алкохолик, на малоумния плейбой и разбира се на русата силиконова надуваема кукла от секс-шопа, са задължителни за предаването. Т.е още при провеждането на кастинга ролите в четвъртото издание на ,,риалитито`` вече са били ясни. Търсели са се просто онези, които да въплътят вече отвърдените персонажи от европейските братя на Биг Брадър. И това се наблюдава не само в този сезон, а и в предните. Ситуациите, конфликтите, героите  са като прекопирани с индиго от предходните и вече доказано печеливши издания.
Георги Лозанов обърна сериозно внимание на малцинствения проблем, поставен чрез предаването.Какво значело,  че една от първите изгонени е Мила , сляпата жена, а Мартин - гейят, си тръгна едва преди няколко дни. Надигнаха се какви ли не мненията, докато се откри топлата вода -
в момента, в който един гей, сляп, ням, сакат или двуглав влезе в къщата, той показва себе си като ЦЯЛО. Отвъд физиката, отвът неравностойното си физическо положение, той е човек с характер, с ценности и недостатъци. И хората съдят по това. Никой не е изгонил Мила заради това, че е сляпа. Хората решиха тя да напусне къщата, защото е сприхава, истерична и както днес някой се изрази ,,бие тъпана - вижте ме, АЗ СЪМ СЛЯПА!``.
Участниците в дискусията се обединиха около мнението, че хората, които влизат в къщата на ББ определено не са представителна извадка на обществото. По-скоро те са извадка от онази група хора, готова да участват във всякакъв вид шоута и да нарушат свободата си на лично и неприкосновено пространство. Никой не ги кара да влизат. Но пък виж, влязат ли вътре се започва едно леене на крокодилски сълзи що аджеба съм тука като детето ми, майка ми, стринка ми и плюшениятми хипопотам Хулио ме чакат навън....Как можах да спя с Гунчо, аз не бих го направила иначе, ся тате кво ще си помисли...ами мъжът ми?! А детето ?! За разлика от влизането на тоя народ в къщата, за излизането зрителят играе важна роля, УЖ. Идва болната тема със смс-ите и как продуцентите и телевизията, и който си щете яко суче от вимето на бедния зяпач. Само дето никой не го кара насила да дава по левче /или колкото е там/, за да спаси или не биг избранника си. Който има дава, който не, седи и кърши ръце пред телевизора, агонизирайки дали съдбата ще раздели ИваМИНА /не е като да не я минаха в къщата/ от Даниела, КОЙТО й пере мръсните блузи или от Денислав, който й ги цапа.

Абстрахирайки се от темата за ББ, дискусията се спря и на Dancing stars.
Натърти се колко интелигентно предаване е, как музикалните и танцувални предавания са много по-различни от формати на вулгаризма като Големия Брат. Елена Йончева бе попитана дали участието й в подобно предаване не срива рейтинга и на ,,сериозен`` журналист в областта на документалистиката. Някакъв журналист от ,,Монитор``  много настоятелно искаше да разбеше дали мис Йончева не е притеснена от това, че няколко ежедневници показали на първа страница долните й гащи. Ми кво да се притесвяна жената, каза че това било танцувален костюм. И сигурно е било, не съм гледала въпросното предаване във въпросния отрязък от време, нито пък съм съблюдавала великите снимки на бельото на когото и да е.
По-късно същият мониторовец напомни на зрителите отдавна забравеното ,,Пълна Промяна``. Оказа се, че го прави от чисто лична гледна точка - съпругата му била първата участничка в БГ формата. С обида в гласа господинът обясни колко трудно е било на него, на жена му, на семейството му и на цялата махала сигурно, през трите месеца, когато с нея се е занимавала всяка втора частна клиника за пластична хирургия у нас. Оплака се и как Милен Цветков го поканил в предаването си едно време , за да говори за съпругата си и как Миленчо дори не знаел, че въпросният господин е журналист в ,,Монитор``. Баси, Милене, подготви се малко повече за следващия път , бе брат, кво е тва....

След отклонението Лична драма, участничката в ,,Животът на другите`` призна, че също е била канена за Пълна Промяна, но не е приела. Всички в залата я поглеждат изпод вежди, някои от мъжете гости изпод вежда, и дискусията продължава. Тя ,видите ли, нямала телевизор. И риалити не гледала. Ама участва явно в тях. И така, както не гледала телевизия, все да изяснява конфликти в Сървайвър, Биг Брадър, Биг Систър, Блу Блистър и Ай сиктир от тука с тия 5 000 марки бе. Един колега я попита как коментира без да гледа. Адекватен отговор не получихме.

Честно казано, не помня още колко продължи дискусията. Щеше ми се да напиша и за Георги Тошев, познат от ,,Другата България`` и част от екипа на Мюзик Айдъл 2, но сили не ми стигат. А и човека явно беше фен на дългите монолози тип ,,от мойто предаване по-арно няма``.

Няма да обобщавам, да ви карам да гледате предавания или да не ги гледате, още повече пък да се изживявам като вестител на факултативно мнение.
Просто ще завърша с цитат от днешно изказване на Лозанов :

,,Човекът е това, което мисли. Спре ли да мисли сам и да позволява друг да му диктува, то той е убит отвътре``

www.mediafair.wordpress.com


Тагове:   теория,   Медиен,


Гласувай:
0



1. valsodar - Голям цирк е било :)
02.12.2008 19:53
И добре, че го описа та и ние да го видим през твоя поглед :)))
цитирай
2. julllinkata - Пфхахахахах
02.12.2008 22:31
Защо ен каза по-рано..ъхъхъ..или аз като завършващ възпитаник на ФЖМК май трябваше да знам,а:Р Shame on me:) Между другото аз тези 4 години, едно от най-ценните неща ми останаха именно дискусиите по време на лекции. Останалите неща ако толкова мре някой - ей ти Славейков, ей ти Народна, ей ти интернет. Но не смятам да обсъждам факултета:) Иначе ти не се ли загуби в мислите на Лозанов? Аз имах голям проблем на лекциите при него (които не трябваше да имам, но някой видите ли объркал програмата - Не може да бъде хаха). Така де, говореше с изречения без точка и си пушеееше, докато останалите бедни пушачки на 2рия час само въртяхме кутиите си нервно хаха. Мда, ще ми липсва ФЖМК:Р
цитирай
3. telescope - хм,
03.12.2008 03:49
тъй като в петък има шанс да ме има в софия, мога ли да дойда на тоя медиен панаир?
цитирай
4. brumbrumm - ами
03.12.2008 10:20
нели, предлогам, че не би имало проблем. Не виждам защо да има :)
цитирай
5. x4o - Програмата на Панаира
03.12.2008 20:36
Привет,

тук ви слагам линка на Блога на Панаира, където можете да видите и програмата за оставащите 2 дни до края му.

www.mediafair.wordpress.com
цитирай
6. brumbrumm - а, един колега
03.12.2008 20:51
мерси за линка, ще го сложа и в самия пост :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: brumbrumm
Категория: Лични дневници
Прочетен: 745385
Постинги: 299
Коментари: 1202
Гласове: 10538
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031